Șeful OMS, semnal de alarmă puternic pentru liderii lumii: „Pregătiți-vă pentru următoarea pandemie”

de: Anca Lupescu
22 05. 2023

Luni, 22 mai, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a îndemnat țările să realizeze reformele necesare pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie și să respecte un angajament anterior de a crește finanțarea agenției de sănătate a ONU.

OMS sfătuiește țările să realizeze toate reformele necesare pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie

Luând cuvântul la adunarea anuală a OMS privind sănătatea, la câteva săptămâni după ce a pus capăt stării de urgență la nivel mondial pentru pandemia COVID-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că a venit momentul să avanseze negocierile privind prevenirea următoarei pandemii.

„Nu putem da cu piciorul la această cutie de pe drum”, a declarat directorul general al OMS într-un discurs important adresat statelor membre ale agenției, avertizând că următoarea pandemie va „bate la ușă”.

„Dacă noi nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine le va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?”, a spus el.

Adunarea Mondială a Sănătății de la Geneva, care durează 10 zile și coincide cu cea de-a 75-a aniversare a organismului, va aborda provocările globale în materie de sănătate, inclusiv viitoarele pandemii.

Statele membre OMS negociază reforme privind obligațiile în cazul unei amenințări sanitare

Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme ale normelor obligatorii care le stabilesc obligațiile în cazul unei amenințări sanitare internaționale și elaborează, de asemenea, un tratat mai amplu privind pandemiile, care urmează să fie ratificat anul viitor.

„Un angajament din partea acestei generații (față de un acord privind pandemia) este important, deoarece această generație este cea care a experimentat cât de îngrozitor poate fi un virus mic„, a declarat Tedros.

De asemenea, țările urmează să examineze în cursul zilei de luni bugetul OMS pentru perioada 2024-2025, care include majorări ale taxelor anuale ale țărilor.